Wisselkantoor

U kunt bij de banken in Nederland geld wisselen. U kunt bijvoorbeeld buitenlands geld omwisselen naar de euro. U kunt ook geld wisselen bij een wisselkantoor. Wisselkantoren bevinden zich vrijwel in elk stad. Veelal bij grote treinstations en luchthavens, maar ook kunt u veel wisselkantoren vinden waar toeristen zich bevinden, zoals in het centrum van Amsterdam.

Geld omwisselen naar andere valuta betekent dat u wellicht relatief meer geld ervoor terugkrijgt, maar u kunt ook geld verliezen. Alles hangt geheel af van de koersen. Bekijk of het gunstig is om valuta nu om te wisselen of dat het verstandiger is om te wachten.

Geschiedenis Wisselkantoor

Voor de geschiedenis van wisselkantoren kunnen we naar de Bijbel kijken. In de Bijbel, twee duizend jaar geleden, dreef Jezus geldwisselaars uit de tempel. Deze actie staat ook bekend als de enige actie waarbij Jezus geweld heeft toegepast. Maar wat deden die geldwisselaars in de tempel?

Toen de joden naar Jeruzalem kwamen om voor de tempel belasting te betalen, konden ze alleen betalen met een speciale munt, de half sikkel van het heiligdom. De speciale munt was deels zilver.

Op dat moment was de enige munt in omloop gemaakt van puur zilver. De munten moesten dus gewisseld worden, maar hierbij maakten de geldwisselaars veel winst. De geldwisselaars (hedendaagse wisselkantoren) maakten enorme winsten en hadden in feite een monopolie op het geld. Jezus ervaarde dit als onrechtvaardig en vond dit een heiligschennis van het huis van de Heer.
In hoeverre we de Bijbel als waarheid moeten beschouwen laten we in het midden. Wel weten we dat wisselkantoren, net als banken, veel winst hebben gemaakt in het verleden en veelal een monopoliepositie hebben gehad.

Leave a Reply