Sparen tijdens crisis

De kranten staan geheel  in het licht over banken in Nederland en buitenland. Veelal lezen we over de moeilijke kwesties bij banken in Nederland en buitenland. Zo ging ook Dexia bank ten onder. Voor velen een verbazing.

Hoe moet ik sparen tijdens een crisis?

De consumenten verliezen hun vertrouwen in de overheid en in de banken in Nederland. We hebben immers allen meegemaakt hoe het is afgegaan met de DSB en IceSave. En nu is zelfs Dexia aan de beurt geweest. Welke banken in Nederland zijn nu nog betrouwbaar? Waar en hoe moet ik sparen?

Beschouw, als alle banken in Nederland omkiepen dan hebben tevens de overheidsinstanties niet afdoende middelen om ons te helpen. De mogelijkheid is present dat er meer afzonderlijke banken in de moeilijkheden komen. Dit geldt niet alleen voor kleine banken, maar ook de grote banken in Nederland (zelfs staatsbanken) kunnen in problemen raken.

Het is dan ook raadzaam om uw spaargeld over verschillende banken in Nederland te verspreiden. Het overstappen naar andere banken in Nederland hoeft niet moeilijk te gaan. Verspreiding van spaargeld is vooral raadzaam wanneer u meer dan 100.000 euro spaargeld heeft (met partner een en/of rekening is dit 200.000 euro). Dit is omdat tot dit bedrag uw spaargeld veilig is gesteld. U krijgt dan bij een faillissement het bedrag terug. Echter wanneer u daarboven zit, dan wordt het een ander (moeizaam) verhaal en kunt u uw spaargeld kwijt zijn.

Sparen is altijd raadzaam, maar u hoeft niet te sparen om de meest traditionele manier met een spaarrekening. U kunt ook besluiten u geld te investeren in bijvoorbeeld de huizenmarkt of ouderwets beleggen. Beleggen in onroerend goed, of duurzaam beleggen. Misschien beleggen in grondstoffen. Beleggen in goud of zilver. Of misschien beleggen in Nederlandse Staatsleningen? De keuze is aan u. Sparen kan geld verdienen, maar aan u de keuze op welk manier.

Leave a Reply