Overstappen naar andere banken in Nederland

Een rekening openen bij één van de banken in Nederland is zo gepiept, maar vaak kunt u uw eigen rekeningnummer niet meenemen. Dat is te duur, volgens de banken in Nederland. Ze zeggen ook dat de Europese ontwikklingen dit onmogelijk maken. Om de consument tegemoet te komen is in 2004 de Overstapservice in het leven geroepen. Dit heeft niet altijd even optimaal gewerkt. Een op de zes overstappers liep tegen hindernissen aan. In veel gevallen moeten de klanten toch zelf een hoop zaken regelen en werden er nog bedragen afgeschreven van de oude rekeningnummer.

Geld pinnen via andere banken in Nederland kan dan weer wel. U kunt overal geld uit de muur trekken, maar niet onbeperkt. U mag maar één keer per dag maximaal €250,- pinnen bij een gastbank. De banken in Nederland hebben deze grens onderling afgesproken.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging Banken noemt dit “ontmoedigingsbeleid voor fraudeurs”. Het moet de schade door misbruik van bijvoorbeeld een gestolen pas beperken. De banken in Nederland betalen echter per transactie. Door het gastgebruik aan banden te leggen, houden ze ook de kosten laag.

Ook overschrijven van de ene naar de andere bank worden om veiligheidsredenen begrensd. Hoeveel u per dag mag overschrijven wordt door ieder bank anders gehanteerd. Wel is het vaak mogelijk aan de balie grotere bedragen over te maken. Soms kunt u aan uw bank vragen de limiet voor overschrijvingen te verhogen.

Banken in Nederland doen onnodig moeilijk?

Al eerder beschreven we dat de banken in Nederland onnodig moeilijk doen met hun complexe producten, maar nu lezen we dat overschrijven of overstappen naar andere banken ook niet altijd gemakkelijk gaat. Waarom is dat zo? De banken in Nederland geven aan dat dit te maken heeft met veiligheidsredenen, maar je zal bijna denken dat de banken in Nederland graag moeilijk willen doen om de consumenten te behouden. Immers willen veel consumenten niet teveel gedoe en blijven ze dan maar bij hun eigen bank. Echter kan het overstappen naar een andere bank zeker geen slecht idee zijn. Want waarom zou u willen blijven bij een bank met slechte service? U heeft ook rechten! En waarom niet overstappen naar een bank met een gunstigere rente en kosten?

Leave a Reply