Omgaan met geld tijdens de kredietcrisis

De kredietcrisis is al lang niet meer een onaangenaam gebeuren wat alleen in Amerika afspeelt. Ook de Westerse Wereld heeft nu last van de kredietcrisis. Er gaat geen dag zonder berichten in de media over de kredietcrisis in Nederland. Verschillende banken in Nederland vallen om, geven steun aan Griekenland, en ook een eventuele verlaging van de triple A rating (AAA) ligt voor Nederland op de loer.

Dat het niet goed gaat met onze banken, wil nog niet zeggen dat het met de consumenten ook slecht hoeft te gaan. Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor ons, niet als land maar als individu?

Het lijkt voor de consumenten tot dusver allemaal enigszins wel mee te vallen. Weliswaar heeft de overheid een aantal bezuinigingen voor ons gesteld, maar het kan beduidend erger. Op landelijk niveau lijken de gevolgen mee te vallen. De Icesave-spaarders hebben, als het goed is, hun geld tot 100.o00 euro (garantiestelsel) terug gekregen. Beleggingen kunnen tijdens de crisis minder waard zijn geworden, de hypotheeklasten zijn gestijgen, de huizenprijzen zijn gedaald en de koopkracht is iets afgenomen.

De gevolgen zijn er dus wel degelijk door de crisis, maar nogmaals het valt eigenlijk wel mee. Desondanks zijn er consumenten die natuurlijk anders over denken, omdat zij misschien persoonlijker harder zijn getroffen. Vooral consumenten die in de MKB werkzaam zijn (eigen bedrijf) kunnen door deze financiële crisis extra hard zijn getroffen.

Kunnen we zelf iets doen tijdens deze crisis? Het antwoord is JA.

 

  • Zorg voor een goede financiële administratie

Weet wat u verdiend en wat de uitgaven zijn. Veel consumenten hebben wel ongeveer een idee wat hun inkomsten en uitgaven zijn, maar een duidelijk overzicht van uw financiën kan ervoor zorgen dat u bewuster met geld kan omgaan.

  • Bespaar op onnodige uitgaven

Er zijn veel zaken waarop u kunt besparen. Zo zou u minder uit eten kunnen gaan, maar is dat het leven wat u wilt leiden. Naast deze luxe uitgaven zijn er veelal ook uitgaven die we onbewust doen en waarop we eigenlijk zouden kunnen besparen. Zo zijn veel consumenten onnodig voor bepaalde zaken verzekerd. Bekijk uw verzekeringen en kijk of er nog andere uitgaven zijn waarop u kunt bezuinigen.

  • Meer geld verdienen

Meer geld verdienen is altijd fijn. U kunt op verschillende manieren meer geld verdienen. Zo kunt u meer geld verdienen door de juiste spaarrekening te openen. Tevens kunt u wellicht extra bijverdienen met bijvoorbeeld beleggingen of gewoonweg werk.

  • Probeer te sparen

Sparen is beter dan lenen. Wanneer u iets wilt kopen, probeer er dan voor te sparen. Producten kopen op afbetaling kost gewoon extra geld. Eveneens kunt u met een spaarpotje ook tegen een extra stootje tijdens een financiële crisis.

Volg de banken in Nederland niet en maak uw eigen koers. Overwin de kredietcrisis!

Leave a Reply