Hypotheekvormen bij banken in Nederland

In grote lijnen zijn er twee soorten hypotheken die u kunt afsluiten bij verscheidene banken in Nederland. Bij de ene lost u maandelijks een beetje af.  Bij de andere spaart u het geld op en lost u op de einddatum het bedrag ineens af. Voor het afsluiten van een hypotheek is het raadzaam om u te laten informeren door hypotheekverstrekkers, hypotheekadviseurs en bij verschillende banken in Nederland. Neem geen overhaaste beslissingen.

Elke maand een beetje

Lenen en lineair aflossen

U lost elke maand een vast bedrag af. Het bedrag dat u terug moet betalen wordt daardoor snel kleiner. En dat geldt dus ook voor de rente die u aan de bank betaalt. Door deze constructie zijn de maandlasten in het begin nogal fors, maar die nemen in de loop van de jaren steeds verder af. Aan het einde van de looptijd betaalt u heel weinig. Een nadeel van de afnemende rente is dat u niet optimaal profiteert van de belastingaftrek. Maar het voordeel is wel dat u met een lineaire hypotheek zeker weet dat u na dertig jaar uw hypotheek geheel heeft afgelost.

Naar boven

Annuïteitenhypotheek

Een tweede soort lening die u bij banken in Nederland kunt afsluiten is een lening waarbij je aflost in de annuïteitenhypotheek. Met een annuïteitenhypotheek betaalt u de bank gedurende de hele looptijd elke maand een vast bedrag. Een deel daarvan is voor de aflossing, de rest is rente. In het begin betaalt u voornamelijk de rente, later lost u steeds meer af. Het bedrag dat u bij de bank heeft staan, neemt geleidelijk af. Daardoor daalt de rente ook. Als u minder rente ontvangt, krijgt u ook minder terug van de belastingdienst. Het bedrag dat u maandelijks aan de bank betaalt, blijft wel gelijk. Hierdoor stijgen de maandlasten.

Naar boven

Aflossen op de einddatum

Aflossingvrije hypotheken

Een populaire hypotheekvorm die u kunt afsluiten bij banken in Nederland is de aflossingsvrije lening. Met deze hypotheek betaalt u alleen rente. U krijgt dus het maximale bedrag terug van de belasting en hebt heel lage maandlasten. Maar het nadeel is dat u niets aflost en u bouwt ook niets op. De schuld moet u uiteindelijk afbetalen met het geld dat u voor uw huis krijgt als u het weer verkoopt. Deze hypotheek sluit u dus niet af voor dertig jaar, maar tot de duur u uw huis verkoopt.

Naar boven

Spaarhypotheek

Bij banken in Nederland kun je een spaarhypotheek afspreken. Een spaarhypotheek staat voor zekerheid. U stort elke maand een bedrag op een spaarrekening die gekoppeld is aan de hypotheeklening. De rente op de spaarrekening is identiek aan de rente die je betaalt over je hypotheeklening. Wat er uitgaat komt er aan de andere kant weer in. Een stijging van de hypotheekrente betekent dat je spaarrente stijgt.

Uiteraard bieden banken in Nederland verschillende vormen in spaarhypotheek aan. U kunt met banken in Nederland afspreken dat u minder inlegt zodat je niet voldoende spaart om de hele hypotheek af te lossen. Hiermee ‘speculeren’ banken in Nederland en woningbezitters op het feit dat het restbedrag van de aflossing makkelijk kan worden voldaan uit de overwaarde van een verkoop huis.

Voordeel van een spaarhypotheek is dat u van tevoren weet waar je aan toe bent. Bovendien zijn je uitgaven per maand redelijk stabiel.

Naar boven

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek met een levensverzekering. U spaar het bedrag dat u aan de bank moet terugbetalen via een levensverzekering. De premie van de levensverzekering bestaat uit een spaarpremie, om het geleende bedrag bij elkaar te sparen, en een risicopremie, voor als u plots overlijdt. Bij een levenhypotheek gelden er wel allerlei fiscale voorwaarden, die u in uw vrijheid kunnen beperken. Zo kunt u moeilijker overstappen.

Naar boven

Beleggingshypotheek

Nog een vorm die je kan afsluiten bij banken in Nederland is de beleggingshypotheek. Met deze hypotheek lost u niets af, maar u stort elke maand geld op een beleggingsrekening. En op de einddatum lost u met het behaalde rendement u hypotheek af. Althans dat is de bedoeling. Met beleggen is het altijd onzeker wat de rendement wordt. Anders zouden we allemaal rijk worden met beleggen. De rendement kan hoger uitvallen, maar ook lager.

U kunt zelf speculeren met beleggen of u vertrouwt u geld liever toe aan beleggingsspecialisten van de banken in Nederland. Keuze is aan u.

Naar boven

Hybride hypotheek

Tot slot nog een hypotheekvorm die je kan afsluiten bij banken in Nederland. De hybride hypotheek is een combinatie van spaar- en een beleggingshypotheek. U kunt een gedeelte sparen en een gedeelte beleggen en daarmee de risico’s spreiden.

Naar boven


Halal hypotheek

De banken in Nederland werken voornamelijk met een rentesysteem. Dit is dan ook een probleem moslims, gezien niet is toegestaan om rente te betalen of te ontvangen.

Hypotheken vormen voor de banken in Nederland een groot inkomstenbron middels rente. De banken willen dan ook geen hypotheken afsluiten zonder rente, want dan zouden ze er niets meer op verdienen.
Toch wonen er een groot aantal moslims die interesse zouden kunnen hebben in een halalhypotheek.
De Rabobank heeft hiernaar onderzoek gedaan. het onderzoek bleek dat er voldoende interesse was. Of de Rabobank een halalhypotheek gaat introduceren is nog onduidelijk. Het invoeren van een halalhypotheek kan sowieso niet zomaar gebeuren. Er dienen dan aanpassingen te gebeuren in de fiscale wetgeving.

Naar boven

Leave a Reply