Griekenland en de gevolgen voor banken in Nederland

Zoals we ondertussen allemaal weten, gaat niet goed met Griekenland. Griekenland bevindt zich momenteel in een zware financiële crisis. Nu is dat niet alleen erg voor Griekenland (en haar burgers), maar het beïnvloedt de hele wereldeconomie en dan met de name de economie voor de eurolanden. Banken in Nederland voelen de crisis ook, maar kunnen bij een onjuiste aanpak van het probleem het nog veel meer gaan voelen.

Als Griekenland geen financiële steun krijgt, dan zal het land snel niet meer aan haar verplichtingen kunnen voldoen. De gevolgen zijn dan dat de Griekse banken failliet gaan. Eveneens bestaat de kans dan dat Griekenland de euro gaat verlaten. Niet alleen Griekenland zal de gevolgen merken, maar ook de banken in Nederland…De hele wereldeconomie.

Negatief voor banken in Nederland

Dit alles heeft negatieve gevolgen voor de banken in Nederland. Zo kunnen onze pensioenfondsen getroffen worden en zullen de koersen voor de Europese Centrale Bank en voor De Nederlandsche Bank onstabiel zijn. Immers als een land de eurozone gaat, zal dit de eurokoers beïnvloeden. Beleggers kunnen bijvoorbeeld de vertrouwen verliezen van andere “onzekere” landen, zoals bijvoorbeeld Spanje en Portugal. Beleggers zullen dan minder snel geneigd te zijn om bij banken in Nederland te gaan beleggen in producten van die landen. Misschien gaan ze zelfs even helemaal niet beleggen en gaan een afwachtende positie aannemen. De economische groei kan stagneren en een recessie kan ontstaan. De euro kan dalen in waarde, omdat de vertrouwen in de euro gedaald is. Een run op banken in Nederland kan ontstaan. Werkloosheid kan omhoogschieten in Griekenland, maar zelfs in Nederland. Werkloosheid heeft ook weer invloed voor banken in Nederland. Kortom verschillende gevolgen voor Griekenland, maar ook voor banken in Nederland.

Deelname banken in Nederland

Griekenland heeft steun gevraagd aan de banken in Nederland. Niet alleen aan de banken in Nederland is steun gevraagd, maar ook van de pensioenfondsen en de verzekeraars. Griekenland heeft aangegeven dat ongeveer 90% steun nodig was. Echter hebben driekwart van de financiële instellingen (waaronder banken in Nederland) de daadwerkelijke steun toegekend. Kortom geen goed nieuws voor Griekenland.

Overheid besloot

Op 21 juli 2011 hebben de regeringsleiders en staatshoofden van de Eurozone besloten. Zij hebben een akkoord bereikt over een nieuw steunprogramma voor Griekenland.Griekenland failliet is negatief voor banken in Nederland

Een bedrag van € 109 miljard wordt in het nieuwe steunprogramma voor Griekenland beschreven. De financiering is vanuit het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het EFSF (European Financial Stability Facility, het noodfonds). Zoals eerder beschreven wordt ook de financiële steun van banken (, pensioenfondsen en verzekeraars) gevraagd.

Huidige situatie

Hoe het allemaal gaat aflopen, is nog de vraag. In ieder geval heerst er nu veel onrust over Griekenland. Niet alleen onrust in Griekenland, maar ook in Nederland voelen we deze onrust. Zelfs in de Tweede Kamer bij de Algemene Beschouwingen was het erg onrustig.

Inmiddels zijn we in ons land in beraad om net als Duitsland een noodplan op te stellen bij eventuele faillissement van Griekenland.

De meningen onder de bevolking (en dus ook consumenten) is verdeeld. Een referendum zal waarschijnlijk niet komen, en opnieuw verkiezen zal ook niet zo snel gebeuren. Velen zijn van mening dat een steun aan Griekenland onverantwoord is. Oplossingen zoals uit de euro stappen (, want de gulden was immers sowieso beter) of dat Griekenland (samen met die andere onzekere landen zoals Spanje en Portugal) uit de eurozone moet stappen worden benoemd. Tegelijkertijd horen we geluiden van Duitsland, die ook uit de eurozone wil stappen.

Daarnaast zijn er ook een hoop mensen die de steun aan Griekenland wel verantwoord vinden. We kunnen in ieder geval vaststellen dat dit alles niet de consumentenvertrouwen heeft goed gedaan en dit ook gevolgen kan hebben voor banken in Nederland, maar denk wel dat onze overheid de banden in Griekenland wel kunnen steunen.

2 Responses to “Griekenland en de gevolgen voor banken in Nederland”

  1. Griekenland is echt geen lui-lekkerland. Mensen werken hier heel hun leven voor weinig geld.Niet de Griekse bevolking, maar de Griekse regering heeft de Europese subsidies misbruikt. ze hebben zichzelf verrijkt en nu moet daar de bevolking voor bloeden.
      Het zijn de banken die Griekenland failliet maken, door ze op te zadelen met torenhoge rentes. Daar zitten de zakkenvullers en het ware gespuis. Het hele financiële systeem moet op de schop want als dit zo doorgaat zijn wij straks de volgende.Meer dan 90% van de leningen die Griekeland in de moderne era heeft ontvangen zijn gebruikt om deze oude schulden (voor welke Griekeland zelf al 4 keer failliet is verklaard!), terug te kunnen betalen.  Als de Griekse regering minder voor de stabiliteit van de euro-neoliberalisme en meer voor de belangen van de Griekse economie en het Griekse volk had gezorgd, dan zou Griekenland al lang uit de euro gestapt moeten zijn…Griekenland is minder dan 3% van de Europese economie.Wat kan gebeuren is dat de banken omvallen, daar zit de pijn, en dan komen onze pensioenen en (spaar)hypotheken in gevaar.
    Goed idee een referendum. Zware maatregelen kun je alleen doorvoeren als het volk die steunt. De nachtelijke deal van de regeringsleiders was vooral gunstig voor de meest roekeloze banken. Griekenland is een SPEL geworden, waar banken en pensioenfondsen de politici aan touwtjes aan het manipuleren zijn. Hoe langer het duurt hoe meer zij terugkrijgen ten koste van de ECB en IMF. Banken en pensioenfondsen zijn in Griekse obligaties gestapt vanwege de hoge rente en iedere dag, dat de ‘oplossing’ verschoven wordt is voor hun een ‘bail out’ dag !! In tegenstelling wat gewone mensen denken: In dit spel doet Griekenland al NIET meer mee ! GAME OVER !

  2. Helaas is de referendum over Griekenland weer van de baan voorlopig…of het nu dan gered is…?

Leave a Reply