Geen provisie voor hypotheekadviseurs

Een huis kopen. Het is niet niets. De hypotheekvormen vliegen je om de oren, en ook de hypotheekaanbieders. De banken in Nederland zijn weliswaar strenger omgegaan met hypotheekverstrekkingen, maar desalniettemin willen de banken nog steeds hypotheken verstrekken. De banken in Nederland verdienen aan hypotheken.
Om bonussen voor banken in Nederland is er al veel te doen om geweest, maar ook de provisies die hypotheekadviseurs berekenen zijn aan de tand gevoeld. Zoals we allemaal weten is bijna niets gratis in het leven en dus is financieel advies ook niet gratis. Het is een illusie dat een financieel advies gratis is geweest.
Wanneer een financieel adviseur u een hypotheek “verkoopt”, dan kreeg hij hiervoor geld. Geld in de vorm van een provisie. Nu zijn de bonussen aangepakt, en ook de provisies. Vanaf 1 januari 2013 mag een adviseur geen provisie meer ontvangen. Betekent dit dat onze adviseurs helemaal geen geld meer gaan ontvangen?

Zoals bekend zijn de banken in Nederland geneigd om ingewikkelde producten te creëren. Dit doen ze om zodoende meer producten te kunnen aanbieden die dan beter aansluiten bij de consumenten. Doelstelling was mooi, klanttevredenheid vergroten, maar de producten zijn nu dusdanig ingewikkeld dat er bijna een financieel rijbewijs nodig is. De hypotheekvormen zijn soms ingewikkeld. Advies krijgen is dan ook zeer raadzaam, maar u wilt natuurlijk objectief advies. Niet advies dat gegeven wordt met als doelstelling zoveel  mogelijk geld binnen te slepen voor de adviseur. Een adviseur moet geen advies geven op basis van een provisie, maar om u zo goed mogelijk te helpen.

Provisie via banken in Nederland

Hypotheken worden verstrekt door banken in Nederland. Het staat vrij voor de banken om een hypotheekadviseur een beloning te geven. Het kan dan zo zijn dat bank A hypotheekadviseur 3000 euro geeft en bank B diezelfde hypotheekadviseur 4000 euro geeft. De banken geven dat bedrag wanneer de hypotheekadviseur hun product verkoopt. De vraag is dan voor welk product gaat die hypotheekadviseur. Kijkt hij inhoudelijk naar de voorwaarden etc.? Kijkt hij wat het beste is voor u? Of zal hij gaan kijken waar de hoogste provisie aan vastzit?

Nu de provisie enigszins aan de ban is gelegd, komen de uurtarieven meer om de hoek kijken. Een uurtarief zou een hypotheekadviseur onafhankelijker moeten maken. Immers krijgt hij nu betaalt per uur en niet per product.

Garantie op kwaliteit?

Of we nu gaan werken met een provisie of met een uurtarief, beiden geven geen garantie op kwaliteit. Weet de adviseur alles over de complexe producten van een hypotheek? In ieder geval is het een mooi streven om de hypotheekadviseur onafhankelijker te maken en zodoende objectiever. Een afschaffing van de provisie zou een mooi begin zijn. Nu nog werken aan de kwaliteit van adviseren.

Leave a Reply