Europese Centrale Bank

De laatste tijd horen we de Europese Centrale bank (ECB) veelal in het nieuws. En dat is ook niet gek. De Europese Centrale Bank speelt een grote rol in ons economisch monetair beleid en is hierdoor veelal in het nieuws vanwege de eurocrisis.

De Europese Centrale Bank was erbij toen de euro werd aangenomen. Zij hebben een kernrol gespeeld bij de opkomst van de euro. Ook nu speelt de Europese Centrale bank een kernrol in het beleid van de euro. In samenwerking met nationale banken is de Europse Centrale bank verantwoordelijk voor de geldstroom. Tevens maakt de Europse Centrale Bank een veeltal aan analyses om tot een monetair beleid te komen die bepalend is voor de eurolanden en dus ook voor Nederland.

Zo kan een analyse zijn dat de banken van een land, zoals Nederland, meer kapitaal in huis moeten hebben. Bij de bepaling van geldstroom wordt ook de inflatie beïnvloed. We kunnen dus vaststellen dat de Europese Centrale Bank een grote rol speelt wanneer wij als consumenten nu wel of geen inflatie krijgen. Inflatie speelt vervolgens weer een grote rol op verschillende gebieden, zoals de werkloosheid, huizenmarkt en koopkracht.

De laatste tijd zien we de Europese Centrale Bank veelal in het nieuws vanwege Griekenland.  De Europese Centrale bank heeft namelijk obligaties van Griekenland gekocht. Zoals we weten gaat het niet alleen slecht met Griekenland, maar ook met Italië, Ierland, Portugal en Spanje gaat het niet goed. Ook van deze landen heeft de Europse Centrale Bank obligaties gekocht om te proberen de economie te redden. Hoe de toekomst van de eurolanden, maar ook van de Europse Centrale Bank eruitziet is nog onduidelijk. De Europese Centrale Bank heeft geen geldboom in de tuin en kan dus niet voor altijd alles proberen te redden. Er is een grens in de hoeveelheid geld wat de Europese Centrale Bank kan uitbesteden om de economie in de eurolanden te redden.

Comments are closed.