Crisis Eurozone Akkoord 26-10-2011

Ja het was een zware nacht van 26 op 27 oktober 2011. Een overleg over de toekomst van de euro, eurolanden, banken in Nederland en Europa, crisis Griekenland en het voorkomen van een eurocrisis.

Uit het overleg zijn een aantal akkoorden bewerkstelligd. Minister de Jager, van Financiën, is tevreden over het akkoord.

Kapitalisatievergroting voor banken in Nederland

Zoals de eerdere berichten moeten de banken hun kapitaal gaan vergroten. Nu is afgesproken dat de banken in Nederland een kapitaalratio van 9% moeten gaan behalen. Banken moeten een kapitaalratio van 9% nastreven. Europese banken zullen worden verplicht om over 106bn euro in nieuwe kapitaal aan te trekken in juni 2012. Het is te hopen dat dit de economie gaat helpen. Mogelijk wordt hierdoor meer vertrouwen gecreeërd en wordt de markt (ook de beleggingsmarkt) wat rustiger.

Bestuur en Controle Eurozone

Een plan kan niet slagen zonder een deugdelijk controlesysteem. De Europese Commissie gaat met een plan komen voor een vergroting in de controle. Ook gaan de eurolanden nog meer samenwerken.

Griekse schuld

De private banken moeten de Griekse schuld voor 50% gaan afschrijven. De terughoudende banken hadden eerst een voorstel gedaan voor 40%, maar de een overeenkomst is gesloten met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.
Ook is er nog vrijwilligheid, naast dwang. Zo is er vrijwillig programma voor de banken en beleggers. Zij kunnen dan de helft van de echte waarde van Griekse obligaties opgeven. Toch nog goed nieuws voor de banken in Nederland.

Tot slot wordt ook wat gevraagd aan Griekenland. Zo moet Griekenland nog meer gaan privatiseren: 15 miljard euro extra. Hiervoor krijgen ze steun van de resterende eurolanden en de IMF. De steun bedraagt een lening van 100 miljard. Daarnaast zijn er nog de garanties van de banken van de eurolanden ter waarde van 30 miljard euro. Is Griekenland hiermee gered?

Bezuinigen

Niet alleen met Griekenland gaat het slecht, maar ook met Italië en Spanje. Zij moeten ook hun zaakjes gaan regelen. Zo moet Italië zijn begrotingstekort met 7% verminderen en moet Spanje de werkloosheid gaan aanpakken.

Noodfonds

Tot slot hebben we nog de beruchte noodfonds, waar veel om te doen was. Al vrij snel bleek dat de noodfonds niet groot genoeg was. Tijdens het akkoord hebben ze besloten dat die noodfonds vergroot moet worden naar 1000 miljard euro.

Zal het akkoord crisis gaan slagen?

Velen dachten dat er geen akkoord zou komen, maar op de ochtend van 27 oktober 2011 lazen we in onze kranten dat er dan toch een akkoord met betrekking tot de eurocrisis is behaald. De redding van de euro? De redding van Europa?

Het akkoord was voor velen een overtreffing van de verwachtingen.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei over het akkoord dat het “ambitieus” en “geloofwaardig” is. De ambitie wordt niet in twijfel gebracht, maar veel cruciale details ontbreken nog in het akkoord en of het akkoord gaat werken is nog de vraag. De komende weken zullen we erachter komen.

Griekenland bleek het moeilijkste deel. Internationale banken zijn om de verliezen van 50% tot hen te nemen. Ook is er dan nog het vrijwillige programma. De deal zal resulteren in een aantal grote verliezen voor Griekse banken en sommige van hen moeten worden genationaliseerd op tijdelijke basis.

Europese banken – blootgesteld aan deze verliezen – zullen hun kapitaal moeten gaan vergroten.

Griekse premier George Papandreou zei dat het Griekse schuld op een duurzame basis is. Een aparte interpretatie van duurzaamheid. Bij duurzaamheid heb ik vaker positieve gedachtes, maar dat de schuld duurzaam is? Een bedrag van rond 360bn euro kunnen we duurzaam noemen.

Als het plan werkt dan zal het schuld van Griekenland tegen het einde van het decennium  120% van het BBPbedragen – het zelfde als Italië nu. Dat is best optimistisch. Griekenland heeft nu een kans gekregen om te ontsnappen aan haar schuld, maar wanneeer de lange jaren van soberheid nog voor ons liggen en de economie nog steeds krimpende is, hopen we op een goed herstel Premier Papandreou zei: “laten we hopen dat een nieuwe en betere dageraad komt”.

Leave a Reply