Crisis 2012

Allereerst de felicitaties naar de euro. De euro bestaat nu namelijk 10 jaar! Als we gaan terugblikken zien we dat veel Nederlanders wel enthousiast waren over de euro. Nu zijn veel Nederlanders dan toch minder enthousiast over de euro, maar dit ligt meer gelegen aan het feit dat veel Nederlanders de euro de schuld geven van de economische crisis. Is dit terecht?

Euro 10 jaar

De euro bestaat nu 1o jaar en kent nu al een rijkelijke geschiedenis. Zo heeft de euro ons veel opgeleverd. Denk aan de handel. Zo is Nederland een echt handelsland en is het hebben van een gemeenschappelijke munt een voordeel voor het voeren van handel.

Maar ook horen we tegengeluiden. Zo is er de hele commotie rondom Griekenland. Immers is de euro niet alleen een munt van Nederland, maar een munt van alle eurolanden, waaronder dus ook Griekenland, Italië en Spanje.

Hoe de toekomst van de euro er uit gaat zien is nog onduidelijk. Zo speculeren meerdere economen dat de euro niet langer kan bestaan, maar daartegenover doen de overheden er toch alles aan om de euro te handhaven. Volgens de overheden is een verval van de euro een nog grotere bedreiging voor een nog grotere crisis.

Toekomst crisis

Meerdere economen noemen 2012 de jaar van de waarheid. Verschillende beslissingen zijn gemaakt om de crisis in bedwang te houden, maar is het voldoende? De crisis 2012 zal een feit zijn, maar hoe groot de crisis zal zijn is nog de vraag.

De speculaties zijn al begonnen. Zo heeft de heer Wellink, oud minister DNB, aangegeven dat we kunnen gaan fluiten naar het geld wat we hebben uitgeleend aan Griekenland en roept de D66 minister de Jager op om nu eindelijk de waarheid te gaan spreken. Tegelijkertijd worden de huizen nog steeds niet goed verkocht en horen we  dat veel Nederlanders er maandelijks flink op achteruit gaan vanwege verhoogde ziekenfondspremies en een verlaging in inkomen.

Banken 2012

In 2012 zullen de banken nog steeds een positie innemen van voorzichtigheid. De banken zullen nog steeds proberen om meer kapitaal binnen te halen en zullen proberen minder leningen te verstrekken. De spaarrentes zullen wellicht gaan stijgen, maar geld lenen wordt daarentegen weer duurder.

Of de banken hun geld van Griekenland gaan terugzien is nog de vraag. Ook zal het bestaan van de euro een kritieke factor zijn voor de toekomst van de banken in Nederland. Ook zal de crisis 2012 van Nederland sterk beïnvloed worden door Spanje en Italië.

 

Leave a Reply