Bonussen Banken in Nederland oneerlijk

De bonussen voor de banken in Nederland zijn aangepakt middels wetgeving. Nu vinden de Europese banken het een oneerlijk systeem. Immers gaan de Europese toezichthouders van de centrale banken strenger om met de bonussen in vergelijking met de toezicht op de banken in de VS of in Azië. De banken in Europa, ook onze banken in Nederland, ervaren dit als oneerlijk.

De banken vinden dat het bonussysteem een achterstand kan creëren in de strijd voor talentvolle medewerkers. Het is eenmaal een feit dat veel Nederlanders de hoogte van hun salarissen erg belangrijk vinden en de kans bestaat dan ook dat de Nederlandse talenten hun werkplek elders gaan zoeken, in dit geval in de VS of in Azië.

De bonussysteem geldt nu voor de bestuurders van de banken in Nederland, maar er wordt in de Tweede Kamer nu ook gepraat dat ook de bonussen voor werknemers van een bank moeten worden aangepakt. Hiermee doelen ze voornamelijk op managers en beleggers. De ING geeft aan dat dit een concreet voorbeeld is van het verjagen van talent.

Opinie van de banken in Nederland

De Europese banken vinden dan ook dat de centrale banken beter moeten gaan samenwerken. Nu worden de bankiers weggekocht en zal dit een onderlinge samenwerking tussen banken in de weg kunnen staan. Banken in Nederland zouden juist moeten samenwerken met andere banken in het buitenland. Samen ervaringen uitdelen om tot een succes te komen.

De bonussen waren veelal in de media en Nederland heeft hierop gereageerd middels wetgeving. Nu zijn we een periode verder en kunnen we de periode evalueren. In de evaluatie komt onder andere bovenstaand naar voren, maar ook wordt gesproken over een bonussysteem in aandelen. Probleem is echter dat er ook landen zijn waarbij de aandelenmarkten nog onvoldoende zijn en een bonussysteem met aandelen zou dan moeilijk kunnen werken.

Ook worden bij de banken in Nederland onterecht gegeven bonussen teruggevorderd. Uit de evaluatie blijkt dat dit in sommige landen niet kan werken gezien zij een andere arbeidswetgeving hebben.

Leave a Reply