Beleggen in vastgoed

Beleggen in huizen of kantoorpanden, beleggen in onroerend goed, stond altijd bekend als de belegging met de meeste stabiliteit. Tevens kon er flink geld verdiend worden met de investeringen vanuit onroerend goed. De tijden lijken nu veranderd. De huizenprijzen dalen en de banken in Nederland krijgen steeds meer berichten van particulieren die hun huis niet meer kunnen betalen. Meer mensen zitten in de schulden. Dit zien we dan ook weer terug in de bedrijfsleven. Als het slecht met de consument gaat, dan gaat het ook niet goed met de bedrijven. Kantoorpanden staan langer leeg en huizen worden minder snel verkocht (tot niet) en tot lagere prijzen.

Net zoals investering in vastgoed, waren de vastgoedfondsen dan ook stabiel. Vastgoedfondsen investeren doorgaans in kantoor- en winkelpanden en niet in de particuliere huizenmarkt, maar door de financiƫle crisis is de waarde van al het onroerend goed gedaald.

Beleggen in vastgoed kan direct en indirect. Fondsen die direct beleggen, kopen en verkopen echt panden. Is het nu verstandig om te investeren in onroerend goed? Om antwoord te geven om deze vraag moet u eerst bedenken watvoor soort onroerend goed. Een huis is iets anders dan een winkelpand. In een huis kunt u ook zelf wonen, en zo mogelijk huurkosten besparen. Bedenk goed en laat u informeren. Indien u een huis koopt, moet u niet verwachten deze binnen een jaar met veel geld overwaarde te verkopen. Als u meer in lange termijn denkt, dan kan (met nadruk op kan) een huis een goede investering zijn.

Leave a Reply