Beleggen in grondstoffen

De grondstofprijzen zijn in 2008 gekelderd. Nu zijn er veel berichten over het beleggen in goud. Beleggen in goud schijnt stabieler te zijn dan investeren in valuta. Zo zijn de dollar en de euro op dit moment, vanwege de crisis, instabiel. Desalniettemin zou je (in theorie) behoorlijk geld kunnen verdienen aan een onstabiele markt. Beleggen blijft een risico (verantwoord gokken). Via banken in Nederland kunt u beleggen.

Ondanks een daling in 2008 zijn veel economen het erover eens dat beleggen in grondstoffen nog wel eens geld kan opleveren vanwege de toekomende schaarste. En zoals het in economieleer geldt: “Vraag en Aanbod”. Stijgt de vraag, maar de aanbod niet; dan zullen prijzen stijgen.

Zoals gezegd gaan we het nu hebben over beleggen in grondstoffen. Eerst moeten we bepalen wat grondstoffen zijn. Beleggen in grondstoffen kan op verschillende manieren:

Beleggen in energie

Beleggen in energie in de vorm van ruwe olie, stookolie, loodvrije benzine en aardgas. Allemaal grondstoffen om machines te laten werken. En in een industriewereld als deze zijn deze grondstoffen noodzakelijk en blijven ze ook noodzakelijk.

Beleggen in industriële materialen

Industrie is volop aanwezig en de industrie heeft industriële materialen nodig. Tot de basismetalen behoren ijzer, koper, nikkel, aluminium, zink, lood en tin. Metalen worden verhandeld op de London Metal Exchange. Industriele metalen worden vooral in de bouw gebruikt.

Beleggen in edelmetalen

Tot de edelmetalen behoren goud, zilver, platina en palladium. Goud wordt vooral gebruikt voor het maken van sieraden. Goud is in de afgelopen tijd flink gestegen en lijkt nu weer enigszins te dalen / stabiliseren.

Beleggen in granen

Hier wordt de onderscheid gemaakt tussen maïs, tarwe, soja en rijst.

Beleggen in zachte grondstoffen

Dat zijn koffie, suiker cacao, sinasappelsap, katoen en palmolie. Ook vleesvee wordt tot de zachte grondstoffen gerekend.

Beleggen in grondstoffen

Particulieren kunnen op verschillende manieren in grondstoffen beleggen. Zo kan er belegd worden met termijncontracten (futures), door beleggingsfondsen te kopen, of certificaten die de prijzen van metalen of een grondstoffenindex volgen, en met turbo’s en trackers in grondstoffen. Ook zijn er garantieproducten die in grondstoffen beleggen. Daarnaast kunt u goud-, zilver- of platinarekening openen. Het is ook mogelijk om aandelen in bijvoorbeeld goudmijnen te kopen. Tot slot kunt u natuurlijk altijd een fysiek blokstukje goud kopen.

Leave a Reply