Banken in Nederland verstrekken moeilijker hypotheken

De banken in Nederland zijn door de kredietcrisis minder vrijgevig geworden met hypotheken, en dat zal de komende tijd ook zo blijven. De banken in Nederland verlenen minder kredieten, o.a. aan MKB, en hypotheek is ook een vorm van krediet.

Om een nieuw kredietcrisis te voorkomen houden overheden en toezichthouders de banken in Nederland kort. Centrale banken willen banken in Nederland ertoe verplichten grotere reserves aan te houden dan vroeger. Een kapitalisering van banken wordt afgedwongen. De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) wil dat consumenten vanaf 2011 nog maar maximaal 100% van de woningwaarde kunnen lenen.

Ook in andere opzichten is de maatschappij aan het veranderen. De babyboomgeneratie is aan zijn pensioen toe. Het is de rijkste generatie die in Nederland ooit gekend heeft en het grootste deel van haar vermogen zit in woningen verstopt. Als zij een deel van deze rijkdom gaan consumeren, blijft het aanbod van koopwoningen de komende jaren hoog. Sterke prijsstijgingen liggen dan niet meer voor de hand.

Leave a Reply