Banken in Nederland en hun hypotheken

Het instorten van de huizenmarkt, en ook de verstrekkingen van hypotheken,  is voor de banken in Nederland geen goed nieuws. Immers verdienen banken in Nederland geld aan onder andere het verstrekken van hypotheken.

Nu is er nieuws gekomen dat de Hypotheker en vergelijkingssite Independer zich zorgen maken over de aanbiedingen die sommige banken in Nederland promoten. De aanbiedingen zijn een soort aanbiedingen. Net als in een supermarkt worden we dagelijks verleidt om bijvoorbeeld niet 1 product maar de tweede ook erbij te nemen omdat dat goedkoper is. Banken in Nederland maken ook reclame. Daar is niets mis mee. Echter moet reclame niet leiden tot misleiding. Een huis kopen is anders dan een pakje suiker. Een huis kopen heeft als gevolg dat je 30 jaar lang een fors bedrag moet betalen.

Ook er is nieuws gekomen dat de banken te streng zijn met de nieuwe regels van hypotheken verstrekken. In augustus zijn er nieuwe regels gekomen over het verstrekken van hypotheken. De banken in Nederland moeten zich houden aan deze regels, maar schijnen dit volgens de CDA en PVV het te streng te doen, waardoor de huizenmarkt niet uit de crisis kan kruipen.

Negativiteit voor banken in Nederland

De Hypotheker heeft aan de bel getrokken vanwege onder andere de Rabobank. De Rabobank adverteert dat starters de eerste vier weken geen rente en woonverzekering hoeven te betalen. Klinkt als een mooie aanbieding, maar uiteindelijk moet de consument toch echt wel betalen. Een lage rente betekent ook veel voorwaarden. Kortom luidt het advies om altijd meerdere offertes aan te vragen, nauwkeurig te kijken naar de voorwaarden en te gaan praten met meerdere adviseurs.

Ook de ING wordt door de Hypotheker genoemd als aanbieder van loktarieven. De ING maakt nu reclame over een tijdelijke rentekorting van 0,3%, echter gaat dit om de eerste rentevaste periode. De vraag is dan ook wat je erna gaat betalen. Het klinkt allemaal zo mooi.

Nu wil ik niet zeggen dat de Rabobank en de ING slechte banken zijn. Veel banken in Nederland proberen de consumenten te verleiden en nogmaals is daar niets mis mee. Immers leeft de economie op vraag en aanbod en concurrentie kan bijdragen aan gunstige rentes. Mijn advies luidt dus nogmaals: Informeer jezelf. Je kan niet altijd de aanbieder de schuld geven, ook jij hebt de plicht om jezelf te laten informeren.

Banken in Nederland in overleg

Om hypotheken is er de laatste tijd veel om te doen geweest. Het is niet slecht dat de overheid en de AFM proberen meer touwtjes in handen te krijgen. Controle hoeft niet erg te zijn. Echter ervaren de banken in Nederland de laatste tijd een vrijheidsbeperking. Eerst worden de bonussen van hun afgepakt en nu is het verstrekken van hypotheken ook nog eens lastiger geworden.

De banken in Nederland zijn nu in overleg met AFM en met de ministerie van Financiën. Het overleg is er om te kijken of de banken in Nederland meer ruimte kunnen krijgen om in sommige individuele gevallen hogere hypotheken te kunnen verstrekken. De banken willen gewoonweg meer vrijheid om maatwerk te kunnen leveren. Tegelijkertijd zitten ze vast aan een code. Volgens de Tweede Kamer wordt deze code door de banken in Nederland te streng geïnterpreteerd, waardoor de huizenmarkt alleen nog maar verstikt wordt. Door een te strenge interpretatie kan de huizenmarkt niet groeien. Kortom we hopen op een vruchtbaar overleg met nieuwe kansen voor de huizenmarkt.

banken in nederland hypotheekvormen

 

Leave a Reply