Banken in Nederland doen onnodig moeilijk

Een financieel rijbewijs voor de consument om de consument bewuster te maken rondom financiële producten, was het voorstel van onze minister Jan Kees de Jager (Ministerie Financiën). De minister wil dat consumenten verplicht een cursus krijgen zodat de consument weet wat de financiële producten precies inhouden.

Een goed gegeven is om de consument zo goed mogelijk voor te lichten, maar de vraag is of een financieel rijbewijs niet erg betuttelend is. Worden de problemen door een financieel rijbewijs daadwerkelijk opgelost. Of liggen de problemen niet gewoon bij de banken en verzekeraars? Moeten de banken in Nederland niet een cursus krijgen voor het creëren van simpele producten met goede uitleg? Misschien had een financieel rijbewijs voor de banken en verzekeraars een creatie van woekerpolis wel kunnen voorkomen.

De financiële producten zoals een hypotheek, lenen of een pensioen zijn eigenlijk niet ingewikkeld. Een hypotheek is een lening voor een huis, een lening kost geld en een pensioen is loon voor de oude dag. Klinkt vrij simpel. Maar toch wordt het ons allemaal ingewikkeld gemaakt. Zo zijn er tig verschillende hypotheekvormen en laten we over pensioen niet eens beginnen. Waarom wordt het in Nederland allemaal zo moeilijk gemaakt?

Positief bekeken kunnen we concluderen dat banken en verzekeraars ons meerdere opties willen geven. De banken in Nederland willen een vergroting in hun productoverzicht ofwel een kwaliteitsvergroting, en de verzekeraars doen gewoon mee. Hadden we behoefte aan meer diversiteit in hypotheken? Misschien wel. Ieder situatie is uniek en elk financieel plaatje van een consument dus ook. Kortom meer diversiteit is altijd goed. Immers kunt u ook verschillende merken koffie en hagelslag kopen.

Negatief bekeken kunnen we misschien concluderen dat banken en verzekeraars bewust de producten ingewikkeld maken, om zo hoge kosten te”verbergen”. Het blijven immers bedrijven met een oogmerk op winst.

Is de consument verantwoordelijk voor de financiële producten die hij afsluit? Absoluut. Elk consument heeft een onderzoeksplicht en gaat akkoord met een handtekening. Echter moet de consument niet gedwaald worden. Dwalen is in het rechtssysteem iemand een mooier plaatje laten zien dan de werkelijkheid. Ook bedrog is dan ook ten boze.

Een financieel rijbewijs voor banken in Nederland

Aanbieders hebben een verantwoordelijkheid. Zij moeten zich inspannen om hun producten zo begrijpelijk en transparant mogelijk te maken. Ook moeten zij de consument goed voorlichten, zodat

banken in nederland rijbewijsde consument een juiste keuze kan maken. De overheid is ook medeverantwoordelijk. Zij zou de aanbieders moeten toetsen.

Conclusie: Voorkom woekerpolissen. Banken en verzekeraars dienen een financieel rijbewijs te hebben. Een mooi idee, maar voor nu een advies aan de consument: Informeer!

Leave a Reply