Acceptgiro’s en de Banken in Nederland

Een ergernis voor veel klanten zijn wel de kosten van een acceptgiro. Steeds meer mensen tikken acceptgiro’s over in hun internetbankierprogramma en steeds minder mensen gaan daadwerkelijk nog naar de kantoren van banken in Nederland, als er überhaupt nog kantoren zijn kunt u u bijna afvragen. Internetbankieren is tegenwoordig zo simpel, met een paar klikken bent u klaar.

Maar als we alles zelf overtikken, waarom moeten we dan nog extra betalen voor een acceptgiro. De banken in Nederland hebben immers er minder werk aan, als wij het overtikken, en de kosten zullen dan toch verminderd zijn? Toch brengen de banken in Nederland vaak extra kosten in rekening bij de bedrijven die acceptgiro’s versturen. En dat wordt natuurlijk weer doorberekend naar de consument.

Nu hoeven we niet te werken met acceptgiro’s en kunnen we onze rekeningen betalen via automatische incasso. De automatische incasso is echter geen populaire betaalmethode bij de consument. Veel consumenten hebben bij een automatische incasso toch het gevoel dat de controle wegslipt.

Tegenwoordig kunnen we ook veel rekeningen betalen via iDeal. Dit kan variëren via een factuur per mail of gewoonweg een directe link naar aanleiding van een koop op een website. Paypal is ook een vorm van betalen via internet. De consument kan een bepaald bedrag starten op een Paypal account en dan via de rekening betalingen doen.

Nog een alternatief zijn digitale nota’s. Die worden voornamelijk verstuurd door gemeenten en waterschappen en komen direct in uw internetbankierprogramma terecht. Daar hoeft u ze alleen te controleren en te verzenden. Deze digitale nota’s zijn op dit moment alleen beschikbaar voor klanten van ING, ABN AMRO en Rabobank. De Nederlandse Vereniging Banken sluit niet uit dat andere banken zich hierbij aansluiten.

Banken en de Acceptgiro

Een acceptgiro is een voorgedrukte betalingsopdracht, aangemaakt door de crediteur en toegezonden aan de debiteur. Deze hoeft slechts enkele handelingen te verrichten om de betaling te effectueren: soms moet het bedrag worden ingevuld, soms moet het rekeningnummer debet worden aangegeven en in alle gevallen moet de opdracht ondertekend worden.

Indien cliënten van de acceptgiroprocedure gebruik willen maken, moeten zij overeenkomsten sluiten met de banken in Nederland (of slechts één bank).

One Response to “Acceptgiro’s en de Banken in Nederland”

  1. De gemiddelde verwerkingskosten voor een acceptgirokaart liggen op ongeveer 20 eurocent. De tarieven zijn zo opvraagbaar. Daarentegen vragen de meeste nutsbedrijven tussen 1,50 en 2,50 euro voor een acceptgirokaart. Het lijkt mij dus gewoon dat ze het als een extra inkomstenbron gebruiken. Want echt niet dat ineens het personeel minder is geworden als daadwerkelijk iedereen op een automatische incasso zou zijn over gestapt. Alsof dat niet (automatisch) gecontroleerd wordt op vooraf gezette tijden. Dat wijkt dus niet af van acc. girokaart betalingen die overigens veelal via internetbankieren wordt betaald.

    We worden dus gewoon belazerd.

Leave a Reply